Vajdasági Önkéntes Tűzoltók továbbképzése

 
 
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére a Magyar Tűzoltó Szövetséggel stratégiai partnerségben, 2014-ben második alkalommal került megrendezésre a képzők képzése program a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat tagszervezetei részére. 
Az augusztus 30, 31-én a Vajdaságban, Martonoson és Horgoson megrendezett rendezvényen közel 40 település önkéntes tűzoltó parancsnoka, vezetője vett részt. 
A Magyar Tűzoltó Szövetség szervezésében és támogatásával Kelemen Zsolt MTSZ alelnök, Nyers István PMTSZ alelnök, Kókai ÖTE elnök és Bakó Mihály Nagykovácsi ÖTE parancsnoka oktatták a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat tagjait. 
Az érdeklődést az is mutatja, hogy a képzés résztvevői közül többen 120-130 km távolságról érkeztek a továbbképzésre. A képzés nyitó napján, Martonoson, a nemrégiben felújított községházán köszöntötte a résztvevőket a település polgármestere és alpolgármestere.
A Vajdasági önkéntes tűzoltóknak, a szervezőknek és a képzőknek is egyaránt sokat jelentett, hogy a záró rendezvényen jelen volt Csikós László, a Szerb Köztársaság Népjóléti Minisztérium államtitkára, továbbá, hogy a részvételt tanúsító emléklapokat Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke adta át a Horgos ÖTE laktanyájának oktatótermében. 
A képzést egységes tematika alapján, a régiós igényeket figyelembe véve szervezik a képzők. Az oktatás során az elméleti ismereteken túl gyakorlatra is sor kerül, az előadásokat oktató kisfilmek, prezentációk, videók teszik szemléletesebbé, érthetőbbé. A tananyagot a résztvevők elektronikus hordozón magukkal viszik, így azt a későbbiekben is hasznosíthatják.
A minőségbiztosítási kérdőívre kapott válaszok és a személyes visszajelzések alapján elmondható, hogy a második alkalommal megszervezett képzők képzése program a résztvevők számára hasznos volt.
Mint Erdélyben, úgy a Vajdaságban is kiemelt téma volt a légzésvédelmi eszközök hiánya, ezért a Budapesti és a Pest Megyei Tűzoltó Szövetségek közösen próbálnak a közeljövőben ezen a területen is segítséget nyújtani a határon túli önkéntes tűzoltó alakulatoknak.
A Magyar Tűzoltó Szövetséggel közös célunk az, hogy az igényeknek megfelelően lehetőséget találjunk további képzők-képzésének megszervezésére Erdélyben, a Vajdaságban és lehetőség szerint Kárpátalján is. 
A képzésért, a szervezésért és a vendéglátásért külön köszönet illeti Kelemen Zsolt MTSZ alelnök urat és Bajtai Balázst, a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetőjét.

További képek:

Regionális szervezési központok

 

Szövetség a Közös Célokért

 


Nagykapos és Vidéke Társulás



Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

 


MÜTF Egyesület



CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény

 


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége



Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete